Ako funguje príklepové vŕtanie a aké sú jeho vlastnosti

Špičkové nástroje na vŕtanie s príklepom sú kľúčovou súčasťou moderných vŕtacích operácií.Od unášacích tyčí až po gombíkové vrtáky, každý komponent hrá špecifickú úlohu v procese vŕtania.V tomto článku sa bližšie pozrieme na rôzne typy špičkových nástrojov na vŕtanie s príklepom a ich funkcie.

Drifterové tyče
Unášacie tyče, tiež známe ako unášacie tyče, sa používajú na vŕtanie priamych otvorov do skál alebo iných tvrdých povrchov.Pozostávajú z dutej oceľovej rúrky, drieku a závitu na oboch koncoch.Unášacia tyč spája vrtnú súpravu s vrtným nástrojom (ako je korunka alebo vystružovací plášť) a prenáša rotačnú a nárazovú energiu potrebnú na rozbitie horniny.

Rýchlostné tyče
Speed ​​prúty sú podobné drifterovým prútom, sú však kratšie a tuhšie.Ich primárnym účelom je pripojiť unášaciu tyč k adaptéru stopky alebo spojovacej objímke a preniesť energiu do vŕtacieho nástroja.Rýchlostné tyče pomáhajú znižovať straty energie a poskytujú stabilné spojenie medzi vrtnou súpravou a vŕtacím nástrojom.

Predlžovacie tyče
Predlžovacie tyče sa používajú na predĺženie dosahu unášacej tyče a vŕtacieho nástroja.Pozostávajú z dutej oceľovej rúrky so závitom na oboch koncoch.Predlžovacie tyče môžu byť použité na dosiahnutie hlbších alebo ťažšie dostupných oblastí a často sa používajú pri podzemných banských operáciách alebo geologickom prieskume.

Stopkové adaptéry
Adaptéry stopky sa používajú na pripojenie unášacej tyče k vŕtaciemu nástroju.Slúžia tiež na prenos krútiaceho momentu a energie nárazu na nástroj.Adaptéry stopky sú k dispozícii v rôznych dĺžkach a veľkostiach závitov, aby vyhovovali rôznym vŕtačkám a nástrojom.

Bity tlačidiel
Gombíkové vrtáky sú najbežnejším typom vŕtacieho nástroja a používajú sa na vŕtanie otvorov do tvrdých materiálov, ako je kameň, betón alebo asfalt.Sú vybavené vložkami z karbidu volfrámu alebo „gombíkmi“ na čele vrtáka, ktoré priamo narážajú a rozbíjajú vŕtaný materiál.Gombíkové bity sú dostupné v rôznych prevedeniach, vrátane guľového, balistického a kužeľového.

Kužeľové vŕtacie nástroje
Kužeľové vŕtacie nástroje, tiež známe ako kužeľové zariadenia, sa používajú na vŕtanie malých až stredne veľkých otvorov do tvrdých materiálov.Majú skosený tvar, ktorý pomáha znižovať energiu potrebnú na vŕtanie a zvyšuje rýchlosť vŕtania.Kužeľové vŕtacie nástroje sú dostupné v rôznych veľkostiach a prevedeniach, vrátane kužeľových vrtákov, kužeľových tyčí a adaptérov s kužeľovou stopkou.

Na záver možno povedať, že špičkové nástroje na vŕtanie s príklepom sú kritickými súčasťami moderných vŕtacích operácií.So správnou kombináciou unášacích tyčí, rýchlostných tyčí, predlžovacích tyčí, stopkových adaptérov, gombíkových vrtákov a kužeľových vŕtacích nástrojov môžu vŕtacie tímy zlepšiť efektivitu vŕtania a dosiahnuť lepšie výsledky.


Čas odoslania: máj-08-2023
WhatsApp online chat!